Weekend Barcelona Wijzer

Sagrada Familia

De Sagrada Família is de meest bekende bezienswaardigheid van Barcelona en tevens hét symbool van de Spaanse stad. Perfect voor de mensen die een weekend of vakantie hebben geboekt naar Barcelona of een stedentrip nemen door Barcelona. De modernistische kerk is in aanbouw sinds 1882 maar de kerk is nog steeds niet af. Echter is er is wel voortdurend aan de kerk gewerkt. Alleen tijdens de Spaanse burgeroorlog, van 1936 tot 1939, heeft de bouw aan de kerk stil gelegen. De naam ‘Sagrada Família’ wordt voluit geschreven als “Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família”. De naam betekent “Basiliek en Boetetempel van de Heilige Familie”.

Boek hier uw stedentrip naar Barcelona

Het idee voor een kerk in Barcelona kwam van de boekhandelaar Josep Maria Bocabella en het ontwerp werd op papier gezet door Francisco de Paula del Villar. In 1886 werd Antoni Gaudí aangesteld als architect. Naast kunstwerken als Park Güell etc. wordt de Sagrada Família wordt door veel mensen gezien als hét meesterwerk van Gaudí omdat hij al zijn opvattingen over architectuur in deze kerk heeft samengevat. Gaudí bleef het basisontwerp vervangen en veranderen totdat het werk niet meer als gotisch werd gezien. Tijdens de bouw wilde Gaudí op de hoogte worden gesteld van alle details. Vanaf 1910 werkte Gaudí uitsluitend aan zijn meesterwerk en nam zelfs intrek in het atelier van de bouwplaats in Barcelona. Hij was zo hard bezig met de Sagrada Família dat hij na 1914 geen andere opdrachten meer aannam omdat hij wilde dat de kerk zijn laatste werk was. In zijn laatste jaren heeft hij alleen nog zijn tijd besteed aan deze kerk. In 1926 op zijn weg naar zijn werk bij de Sagrada Família werd hij aangereden door een tram. Hij was erg gewond en werd naar een hospitaal gebracht waar hij is overleden en werd begraven in de crypte van de Sagrada Família. Toen werd de bouw aan de kerk gestopt. In 1952 werd het project van Gaudí opnieuw gestart en in 1978 was de moderne kant van de kerk klaar. Het binnenwerk werd in 2010 afgerond maar nog steeds is de kerk in aanbouw. De Sagrada Família zou volgens insiders in 2026 klaar moeten zijn, 100 jaar na het overlijden van Antoni Gaudí.    

Wat is er te zien en te doen?

Zowel de buitenkant als de binnenkant van de Sagrada Família is prachtig om te zien en is een aanrader wanneer u een weekend vakantie of een stedentrip neemt door Barcelona. De buitenkant bekijken is in ieder geval iets wat u moet doen wanneer u Barcelona bezoekt. Het bouwwerk is nog steeds niet voltooid, de reden hiervan is de omvang van het project. Wanneer de kerk geheel af zou zijn zou dit het grootste kerkgebouw ter wereld zijn. Aan de buitenkant zijn de karakteristieke hoge kerktorens te zien en de kerk heeft drie façades. De drie façades symboliseren de fases van het leven van Jezus. Elke façade heeft vier klokkentorens. De twaalf klokkentorens symboliseren de twaalf apostelen. Vele Bijbelse figuren zijn te zien aan de buitenzijde van de Sagrada Família. Om de vieringtoren staan vier torens; deze torens staan voor de vier evangelisten rondom Jezus. De façade die de geboorte van Jezus symboliseert staat aan de noordoostkant van de kerk. Deze façade is als eerste gebouwd en is de enige die volledig onder leiding van Gaudí werd geconstrueerd. De façade aan de zuidwestkant is de ‘lijdensfaçade’ die gaat over het lijden van Jezus. Deze façade is een halve eeuw na de façade aan de noordoostkant gebouwd en heeft dus een relatief modernere stijl. De voorkant van de kerk, de zuidoostkant, is de gevel van glorie. Echter is er nog niet begonnen aan dit deel van de kerk. Naast de indrukwekkende buitenkant van de kerk is ook de binnenkant de moeite waard. De binnenzijde is 4500 vierkante meter groot en er kunnen 8000 mensen naar binnen voor het bijwonen van een dienst. De natuurlijke lichtinval is enorm indrukwekkend. Omdat de bekostiging voor het bouwen van de kerk een probleem werd, werd besloten om te gaan collecteren. Later besloot men entreegeld te vragen zodat de bouw versneld zou kunnen plaats vinden. Iedere dag behalve zondag werken er per dag zo’n honderd beeldhouwers aan de kerk.  

Tickets en info

Als u een weekend Barcelona boekt raden wij het u echt aan om een kijkje te nemen bij Sagrada Família. Het meesterwerk van Antoni Gaudí is iets wat iedere toerist in Barcelona moet beleven. Natuurlijk geld dit ook voor iedereen die een stedentrip door Barcelona neemt. Voor de Sagrada Família staan vaak enorm lange rijen, vooral tijdens vakantie tijden. Het is daarom aan te raden om vooraf een ticket te kopen. Tickets kunt u gemakkelijk online bestellen op de website van de Sagrada Família. De tickets kunt u printen en meenemen tijdens het bezoek aan de kerk. Er is een speciale ingang voor bezoekers die al over een toegangsbewijs beschikken. Het is ook mogelijk om tickets te bestellen op Nederlandse websites waaronder de website Tiqets en Ticketbar. Er zijn verschillende soorten beschikbaar. De goedkoopste ticket is de basisticket die u simpelweg binnenlaat in de Sagrada Família en is €15,-. Vervolgens zijn er duurdere tickets die u er een audiogids bijgeven. Als u de volledige ervaring wilt kunt u de tickets aanschaffen met een gids, een extra ticket voor het huis van Gaudí en een ticket met een panoramische ervaring. Voor kinderen tot 10 jaar is de entree gratis. Het is ook mogelijk om de Sagrada Família te bezoeken onder begeleiding van een gids. Deze tickets zijn duurder. De gids vertelt alles over de geschiedenis van de Sagrada Família en het leven van Gaudí. De Sagrada Família is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur. In de maanden maart en oktober is de kerk geopend tot 19.00 uur en in de maanden april tot en met september tot 20.00 uur. Wij wensen u succes op uw weekend vakantie in Barcelona of uw stedentrip door Barcelona.