Pablo Picasso

In Barcelona is er heel veel te zien qua oude kunstwerken. Zo is de Sagrada Familia een bekende bezienswaardigheid, maar het museum Picasso is één van de meest bezochte plekken in heel de stad. Het museum bevindt zich op een mooie en speciale plek. Het grenst aan vijf grote middeleeuwse paleizen in de straat El Born. Het Picasso museum heeft een grote omvang. Dat moet ook wel, er zijn namelijk drie grote verdiepingen en vijfendertig zalen met de kunst van Picasso uit de jaren 1890 tot 1957. In de tijd dat Picasso leefde heeft hij enorm veel geschilderd. Het museum heette niet altijd het Picasso museum, want toen het Pablo Picasso museum in Barcelona voor het eerst geopend werd heette het museum in Barcelona Colección Sabartés. Dit komt, omdat tijdens het Francoregime de naam Picasso niet getolereerd werd in Barcelona.

Picasso

Boek hier uw vakantie naar Barcelona!

Pablo Picasso kunst: het Barcelonese Picasso museum

Het museum Picasso in Barcelona is een van drie musea die genoemd is naar de grote Spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Op de leeftijd van 14 jaar schreef Pablo Picasso zich in bij de Barcelonese Academie van Schone kunsten. De jonge Pablo Picasso was van jongs af aan al een geweldige goeie tekenaar. Hij heeft de studie Schone kunsten met plezier afgemaakt in Barcelona. Hierna zette hij de eerste stappen naar de moderne kunst. Pablo Picasso was het eerste kind van de ouders José Ruiz Blasco en María Picasso López. Volgens traditie kreeg hij nog veel namen van heiligen: Pablo, Diego, José, Francisco de Paula, Juan Nepomuceno, María de los Remedios, Cipriano de la Santísima Trinidad. De twee achternamen zijn samengesteld door het Spaanse namenstelsel. Eerst de eerste achternaam van zijn vader (Ruiz) en daarachter de eerste achternaam van de moeder (Picasso). Het is vreemd dat hij alleen bekend stond onder de naam Picasso en niet als Ruiz.  De vader van Pablo Picasso was tevens ook een tekenleraar, conservator en kunstenaar. Het eerste schilderij dat Pablo schilderde was de Picador. Het was een schilderij van een stierengevecht in de arena.

De schilderstijl van de grote Picasso

Het Picasso museum in Barcelona bevat veel belangrijke werken van uit de jeugdperiode van Pablo Picasso. De meeste schilderijen zijn gemaakt tussen de jaren 1895 en 1904, in deze 9 jaar leefde Pablo Picasso in Barcelona. Er wordt in het museum leuke tijdelijke tentoonstellingen gegeven over verschillende thema’s in Pablo’s leven. Maar de vraag is wat voor soort schilderstijl Pablo Picasso had. Pablo heeft in zijn leven enorm veel kunstwerken gemaakt. Er is een lijst waarin al zijn kunsten zijn opgesomd. Daarom volgt er nu een lijst van de perioden van Pablo’s Picasso’s loopbaan.

In de blauwe periode was er veel armoede in Parijs. Tijdens de jaren 1901 tot 1904 woonde Picasso hier. De schilderijen waren somber en in donkere kleuren geschilderd. De kleur paars, zwart, groen en blauw werden voornamelijk gebruikt. Dit kleuren staan in betekenis van het slechte leven. Vaak wordt er de kwetsbaarheid van het bestaan gedacht. Schilderijen uit de periode van deze tijd zijn The Madman en de Desemparats.

In de roze periode werd Picasso veel bekender en kreeg hij veel succes. De stemming van Picasso werd minder somber en hij ging weer genieten van het leven, dat was ook te zien in zijn schilderijen. Hij maakte vooral gebruik van de fijne kleuren roze en blauw. Omdat Picasso veel roze gebruikte voor zijn kunstwerken, werd dit de roze periode genoemd. De inspiratie van deze schilderijen werd opgedaan in het circus. Hij bezocht vaak samen met zijn vrienden het circus in Barcelona. Bekende Schilderijen uit de roze periode zijn bijvoorbeeld de Circusartiest.

In de kubistische periode gebruikte Picasso Afrikaanse sculpturen. Dit inspireerde hem om mooie maskers en totemfiguren te gaan schilderen. In deze periode was hij erg gedreven en experimenteerde hij daarom veel. Door strakke en harde lijnen te gebruiken ontstond er een nieuwe kunststijl. Samen met de kunstenaar Georges Braque brachten zij de moderne kunststroming uit. Een belangrijk schilderij van Picasso in deze tijd is de Les Demoiselles d ‘Avignon. Dit is het eerste kubistische schilderij wat ontworpen is.

Tijdens de klassieke periode brak de Eerste Wereldoorlog uit. Veel van zijn vrienden moesten verplicht in militaire dienst. Hierdoor voelde Picasso zich meer eenzaam en kwam hij in een depressie. Dit werd nog extra versterkt door de dood van zijn geliefde, dit tragische gebeurtenis was in 1915. Picasso werd 2 jaar later in 1917 meegenomen door Jean Cocteau naar Rome, waar hij kledij en decor ging bedenken voor balletgezelschap. Pablo verdiepte zich in de klassieke kunst en trouwde met een vrouw uit het balletgezelschap. De nieuw vrouw van Picasso zorgde ervoor dat hij in hogere kringen werd geplaatst.

Tussen de periode 1925 en 1930 ontstond er uiteindelijke weer een nieuwe stroming die heel belangrijk was, het Surrealisme. Hij experimenteerde weer met vormen, kleuren en stijlen. Een mooi voorbeeld van het werk van de Surrealistische periode is zijn Abstract hoofd en Abstract portret. Deze periode is de meest befaamde periode van Picasso. Hier schitterde hij echt in de kunst.

Bezoek het Picasso museum in Barcelona

Sinds de opening van het Pablo Picasso museum in Barcelona zijn er veel verschillende soorten tentoonstelling georganiseerd. Hierin wordt veel verteld over de inspiratie van Pablo Picasso. Het museum in Barcelona ontvangt ieder jaar wel 1 miljoen bezoekers. Het is dus efficiënt om kaartjes van tevoren te bestellen via de website. Bij de garderobe is er een plek waar al uw spullen opgeslagen kunnen worden. In het museum is er veel te zien om uren rond te wandelen. Om alles goed te kunnen zien bent u zeker wel 2 uur tijd kwijt. Plan dus de tijd goed in. Het bezoek aan het museum is goed te combineren met de wijk El Born, hier zijn veel restaurants waar u kan eten en zijn er veel winkels om te bezoeken. Ook kunt u een kijkje nemen bij Park Güell. Dit is een prachtige stad gelegen in Barcelona, echt een aanrader om te bezoeken.