Weekend Barcelona Wijzer

Maximumtarieven roaming niet overal geldig

Deel artikel

Maximumtarieven roaming niet overal geldig

Bellen in het buitenland. Vroeger schrok je van de rekening die je na je vakantie thuis ontving. Tegenwoordig is dat gelukkig anders. Sinds de zomer van 2012 zijn er maximumtarieven voor mobiel bellen ingesteld. In 2014 betaal je nog maximaal 23 cent per minuut wanneer je vanuit een Europees land naar Nederland belt en 6 cent per minuut wanneer je op je vakantieadres ergens in Europa wordt gebeld.

Kies je eigen roamingprovider

Nieuw sinds 2014 is dat je je eigen roamingprovider mag kiezen. Voorheen werd je nog aan de eerste de beste roamingprovider gekoppeld in het buitenland. Nu mag je dus zelf selecteren via welke provider in het buitenland je bereikbaar wilt zijn. Voordeel van deze keuzevrijheid is dat je de provider kunt kiezen waar je de minste kosten per minuut betaalt. Enig nadeel is dat je van tevoren moet beslissen of je jouw roamingprovider wilt kiezen. Je moet dan een speciaal roamingabonnement afsluiten bij de provider van jouw keuze voor de periode waarin je in een land binnen Europa vertoeft. Je kunt natuurlijk ook een prepaidtegoed kopen bij een buitenlandse provider naar keuze.

Maximumtarieven niet geldig buiten Europese Unie

De maximumtarieven voor roaming zijn alleen geldig in de landen die tot de Europese Unie behoren. Dit zijn Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Cyprus, Malta, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden, Estland, Letland, Finland, Litouwen, Bulgarije, Polen, Roemenië, Kroatië, Hongarije, Tsjechië, Slovenië en Slowakije. Europa kent natuurlijk meer landen, maar daar zijn de maximale tarieven niet geldig. Vier je dus vakantie in Zwitserland, Turkije, Noorwegen, Monaco, IJsland of Liechtenstein, dan moet je oppassen dat je niet teveel belt, sms’t of gebruik maakt van mobiel internet.

Limiet mobiel internet 50 euro per maand

Om de consument te beschermen, wordt een datalimiet van 50 euro per maand gehanteerd. Wanneer je 80 procent van je databundel in het buitenland bereikt, krijg je een sms van je provider. Bij 100 procent wordt je bundel afgesloten. Je kunt dan niet meer internetten in het buitenland. Wil je echter blijven internetten, dan kun je het limiet ongedaan maken. Houd in dat geval rekening met een hoge telefoonrekening bij thuiskomst.

Gerelateerd nieuws

Campings in de buurt van Barcelona

Wanneer u een aantal dagen in Barcelona wilt doorbrengen, dan hoeft u niet direct een hotel of appartement in de stad te boeken. U kunt