Weekend Barcelona Wijzer

De geschiedenis van Barcelona

Deel artikel

Eén van de mooiste Europese steden is Barcelona. Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen deze indrukwekkende stad, maar weten deze toeristen de geschiedenis wel? Om de stad beter te leren begrijpen, Lichten wij hier de belangrijkste historische punten uit.

Oudheid

De eerste sporen van leven is opgemerkt uit het jaar 2000 voor Christus. Het eerste volk die dit gebied bezette waren de Laietanen, dit is een Iberisch volk. In de 7e eeuw voor Christus werd de stad veroverd door de Carthagers en een aantal jaar later doken de Romeinen hierop. De stad kreeg van de Romeinen de naam Julia Augusta Paterna Faventia Barcino. In de 3e eeuw na Christus had de stad ongeveer 6000 inwoners, waar het inwoners tal anno 2018 op circa 1,6 miljoen ligt. In die tijd functioneerde de stad als één van de vele forten van het Romeinse rijk.

Middeleeuwen

Tussen de 5e en 10e eeuw werd de stad veel aangevallen. In het begin van deze periode werd het gebied bezet door de visgoten. Zij maakten van het centrum een echt handel centrum van. Midden in deze periode werd de stad bezit van het Frankische Rijk. Rond het jaar 985 verwoestte de Arabische leider van het kalifaat Córdoba een groot deel van de stad, maar wist het niet te veroveren.

Na deze periode maakte Barcelona deel uit van het Koninkrijk Aragón. Dit is te vergelijk met het huidige Catalonië. Onder leiding van Graaf Borrel II groeide Barcelona uit tot een machtig graafschap. Rond de 13e en 14e eeuw werd Barcelona, toen al Hoofdstad van het gebied Aragón (Catalonië) één van de belangrijkste mediterrane steden. Destijds hadden Venetië en Genua dezelfde functie.

De positieve lijn die Graaf borrel had opgezet stopte rond de 16e eeuw. Door politieke spanningen ontstonden er conflicten in het hele land. Dit leidde tot de Catalaanse opstand. Aan het begin van de 17e eeuw werd brak de successieoorlog uit, hiermee  kwam een einde aan de onafhankelijkheid van heel Catalonië. Dit was een donkere periode voor de Catalanen.

Nieuwste tijd

In de 19e eeuw werd Barcelona opnieuw een belangrijke stad. Deze periode staat ook wel bekend om de wedergeboorte van Barcelona. eind van de 19e eeuw werd een deel van de stadsmuren afgebroken om Barcelona te verbinden met de omliggende dorpen. Met als doel om verder uit te groeien.

In het begin van de 20ste eeuw maakten de stad grote sprongen. Vooral de economie en de industrie maakten grote sprongen, waardoor er veel arbeiders hier kwamen wonen. Echter merkte niet iedereen deze groei. Een klein deel van de mensen profiteerde van deze groei, maar een groot deel ook niet. Hiermee ontstond er een steeds groter verschil tussen rijk en arm. Dit zorgde voor conflicten in Barcelona tussen de arbeiders en de regering.

Pas in de jaren 60 braken er echt economisch gezien betere tijden aan voor iedereen. In deze periode kwam koning Juan Carlos I aan de macht. Hiermee kon Barcelona zich verder ontwikkelen tot een echte wereld stad! Tegenwoordig zijn er door heel Barcelona nog tientallen architectonische gebouwen te vinden. Door de rijke geschiedenis is Barcelona uitermate geschikt voor een leuke vakantie of weekend weg.

Gerelateerd nieuws

Campings in de buurt van Barcelona

Wanneer u een aantal dagen in Barcelona wilt doorbrengen, dan hoeft u niet direct een hotel of appartement in de stad te boeken. U kunt