Weekend Barcelona Wijzer

De geschiedenis van de El Clásico

Deel artikel

De El Clásico vertaald de klassieker is de benaming tussen de voetbalclubs FC Barcelona en Real Madrid. Onder de term ‘klassieker’, wordt bedoelt dat dit de grootste wedstrijd in de Spaanse voetbal competitie.

Geschiedenis

De aller eerste wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid (destijds Madrid FC) werd op 13 mei 1902 gespeeld ter gelegenheid van de kroning van Alfonso XIII. Die wedstrijd werd gewonnen door de Catalanen met 3-1.

In tegen stelling tot de meeste derby’s, is het geen wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde plaats of streek, maar een wedstrijd met een langdurige politieke achtergrond. Barcelona is de hoofdstad van Catalonië, waarvan veel inwoners geen band voelen met Spanje. Madrid is de hoofdstad van Spanje en de Madrilenen zien Catalonië als deel van Spanje. Jarenlang werd de El Clásico door hogere hand stelselmatig te bevoordelen, in positieve zin voor Real Madrid. In deze periode hadden het bestuur van beide clubs vaak aan de stok met elkaar en was het vaak onrustig tussen beide clubs.

Waardering

Supporters van Real Madrid zijn vrij vijandig naar de spelers van FC Barcelona, maar van tijd tot tijd konden ze de sterspelers van hun vijand ook waarderen. Diego Maradonna (1985), Ronaldinho(2005) en Andres Iniesta (2016) kregen een staande ovatie in Estadio Santiago Bernabéu na hun uitstekende spel.

Icoon

Eén van de meest opvallende figuren in de geschiedenis van de El Clásico is de Portugees Luis Figo. De middenvelder groeide tussen 1995 en 2000 bij Barcelona uit als één van de favorieten. Na een ruzie met de clubleiding ging Figo van FC Barcelona naar Real Madrid. In zijn tijd bij Madrid werden bezoekjes aan zijn oude huis Camp Nou niet met dank afgenomen.

Grootste overwinningen

De grootste overwinning van Real Madrid in de grootste derby van misschien de wereld is de 11-1 winst in de halve finale om de Copa del Generalisimo in 1943. 7 jaar later volgde de grootste overwinning van FC Barcelona, namelijk met 7-2 winst. In de jaren daarna wist FC Barcelona het vaakst te winnen met ruime cijfers.

Feiten

  • Snelste doelpunt ooit werd gemaakt door Karim Benzema namens Real Madrid op 11 december 2011. Hij scoorde toen al na 21 seconden.
  • All time topscorer is Lionel Messi in naam van FC Barcelona met 27 goals in totaal dit aantal kon nog door lopen, omdat Lionel nog een contract heeft bij FC Barcelona.

Gerelateerd nieuws

Campings in de buurt van Barcelona

Wanneer u een aantal dagen in Barcelona wilt doorbrengen, dan hoeft u niet direct een hotel of appartement in de stad te boeken. U kunt