Weekend Barcelona Wijzer

Parc del Laberint

Deel artikel

Algemeen

Het doolhofpark dat aangelegd is in 1792 in opdracht van de rijke en machtige familie Desvalls, is het oudste stadspark van Barcelona. Het park wordt door toeristen vaak overgeslagen, omdat het een stuk buiten het stadscentrum ligt.

Geschiedenis

Markies en kunstliefhebber Joan Antoni Desvalls vroeg de Italiaanse architect Domenico Bagutti aan het eind van de 18e eeuw om een mooie tuin aan te leggen op zijn terrein in Horta-Guinardó, wat tegenwoordig fungeert als een wijk, maar dat was des tijds een zelfstandige gemeente bij Barcelona. Bagutti creëerde een neoklassieke tuin, die hij onderverdeelde in drie terrassen op verschillende hoogten. De tuin heeft veel weg van de Griekse bouwstijl. Op het laagste terras van de drie maakte Bagutti een labyrint. In het midden van dit labyrint staat een beeld van Eros, god van de liefde.

Griekse mythologie

Op het middelste terras staan twee relatief kleine tempels die zijn toegewijd aan de Griekse godinnen Artemis en Danaë. Op de trappen naar het derde terras ziet men een standbeeld van Dionysos, god van de wijn. Op het terras zelf staat een neoklassiek paviljoen, bekroond met een standbeeld van Apolo en de negen muzen, de godinnen van kunst en wetenschap die zorgen voor inspiratie. Voor het paviljoen staan een fontein, als verwijzing naar de nimf Egeria.

Aanleg romantische tuin

Halverwege de 19e eeuw besloten de nakomelingen van de markies om het park uit te laten breiden onder leiding van de Catalaanse architect Elies Rogent. Er werd een romantische tuin aangelegd met lieflijke pleintjes, bloembedden, grote bomen en een waterval.

In 1967 droeg de familie Desvalls het park over aan de gemeente Barcelona, waar de wijk Horta-Guinardó sinds 1904 toe behoort.

Gerelateerd nieuws

Campings in de buurt van Barcelona

Wanneer u een aantal dagen in Barcelona wilt doorbrengen, dan hoeft u niet direct een hotel of appartement in de stad te boeken. U kunt